Spoločnosť Ferrero vydáva svoju Chartu pre spracovanie kakaa (Cocoa Charter) a Akčný plán pre spracovanie kakaa (Cocoa Action Plan), ktoré popisujú cestu k naplneniu jej dlhodobého cieľa premeniť celý odbor pestovania a spracovania kakaa tak, aby bol prospešný pre ľudí i prírodu. Charta aj Akčný plán znovu potvrdzujú priebežné úsilie spoločnosti Ferrero pomáhať pestovateľom zaistiť si zodpovedajúce príjmy, chrániť deti a rozvojové oblasti a podporovať udržateľné agrolesníctvo.
Spoločnosť Ferrero začala s presadzovaním zodpovedne pestovaného a nakupovaného kakaa už v roku 2005, keď sa stala členom nadácie World Cocoa Foundation a následne tiež iniciatívy International Cocoa Initiative. V súčasnej dobe je všetko jej kakao 100% udržateľne pestované i nakupované, čo zaručujú nezávisle spravované normy ako Rainforest Alliance, Fairtrade a ďalšie. Keďže spoločnosť nakupuje kakao takmer výhradne od známych pestovateľských zoskupení, dosahuje skvelé výsledky aj v oblasti dohľadateľnosti surovín a transparentnosti dodávateľského reťazca. Už dnes je celých 96 % jej dodávateľského reťazca kakaa dohľadateľných až na úroveň jednotlivých plantáží.
Vydaním Charty pre spracovanie kakaa spoločnosť Ferrero potvrdzuje skutočnosť, že problematika dodávateľského reťazca pre kakao je zložitá a musia ju spoločne riešiť pestovatelia, firmy z odboru, miestne spoločenstvá, mimovládne organizácie a vlády. Ciele formulované v Charte spadajú pod štyri základné piliere:
Akčný plán pre spracovanie kakaa spoločnosti Ferrero uvádza, ako sa budú tieto ciele napĺňať. Medzi už prebiehajúce iniciatívy patria napríklad:
Každý rok budeme publikovať správu o tom, ako sa nám darí náš Akčný plán napĺňať. Prvá by mala vyjsť už v druhom štvrťroku 2022.
Marco Gonçalves, riaditeľ nákupu a divízie Hazelnut Company: „Charta pre spracovanie kakaa a Akčný plán podčiarkujú úsilie spoločnosti Ferrero stať sa hlavným hýbateľom premeny kakaového priemyslu, ktorý by mal fungovať tak, aby pestovanie kakaa vytváralo hodnotu pre ľudí aj pre životné prostredie. Vďaka nášmu charakteristickému prístupu k získavaniu surovín poznáme svojich pestovateľov aj celé miestne spoločenstvá, odkiaľ nakupujeme, a preto im dokážeme poskytovať cielenú pomoc. Teraz svoje aktivity ešte viac rozširujeme, aby sme dosiahli trvalú zmenu v celom odbore.“